НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Мисията на изкуството

  Брой 1-2 -1996г. - Списание 'Сила и Живот' 1992- 1996г.
Алтернативен линк

ДЕЛОТО НА УЧЕНИКА


Публикувано изображение
"По делата им ще ги познаете... "Кои? - Учениците. Делата на Учениците са всякога достойни за пример. Те са онзи ориентир, по който следващите поколения ще се движат към върховете на съвършенството. Защото всякога и във всичко има градация, има и първи, има и последни. Всеки сам определя своето стъпало по стълбата на Яков. Ако се стремиш към върха, ако гледаш само напред, ако правиш усилия за да постигнеш своя Идеал - това ще докажат единствено делата ти.

Красота, Хармония, Съвършенство! Към тях се е стремил през целия си живот Георги Куртев, защото в душата си знае, че тяхната вътрешна същност е една - Истината! Работейки, той търси нея, творейки с чук в ръка, той пак създава нея, извайвайки образи върху метала, той постоянно съзира нея . Ученикът знае, че неговото днешно дело, ще е светъл символ утре на едно Ново мислене, на едно Ново разбиране, на една Нова Култура. И затова избира за девиз във своя Храм за Работа: "По-добре да умреш работейки, отколко да живееш мързелувайки!" Работата е свещен дълг за всеки, който е тръгнал по пътя на самоусъвършенстването.


Публикувано изображение


МИСИЯТА НА ИЗКУСТВОТО  

  

АЗ ОБИЧАМ ИЗКУСТВОТО, КОЕТО ОБЛАГОРОДЯВА, КОЕТО ИМПУЛСИРА И НАСОЧВА КЪМ ДОБРОТО И КРАСИВОТО В ЖИВОТА.
Г. КУРТЕВ


Уводни думи при откриване на Седмата изложба "Езотерична металопластика"

В Писанието се казва: „Човек е това, което мисли в сърцето си.“ Аз ще прибавя: Човек реализира това, което мисли и отразява своето същество в това, което произвежда. Това е, което се стараех да предам в тази изложба, защото в творбите се предават и изразяват моите идеи, моите чувства и специално моите най- съкровени идеали за един по-добър свят, който всички желаем дълбоко в нас. Друга свещена фраза потвърждава: „Енергията следва мисълта“, т.е. Всяка мисъл развива известно количество енергия, която може да е конструктивна или разрушителна, в съгласие с целта. Тази енергия може да проникне в създаването на форми и идеи, красиви или грозни, но винаги в съгласие с мисълта на този, който създава формата. Тук е отговорността на художника, защото всяка творба доказва това. Затова аз мога да потвърдя, че в творбите, които представям, съм включил цялата енергия на моята мисъл - моето чувство. Може би, ако аз нямах тази мисъл, и ако не бях това, което съм, тази изложба нямаше да се реализира, или щеше да е съвсем различна.

Всички тези форми един ден няма да съществуват, обаче мисълта, че енергиите внесени в творбите няма да загинат, ми дава импулс.


Публикувано изображение
Г.Куртев "Стълбата на вечното усъвършенстване"



За реализиране на тези творби се чувствах импулсиран само от една цел: Да изразя идеите на новата ера, която подразбира пример за любов, отговорност, безкористно служене, мир, братство и пълно изразяване на единството в живота. Тук имаме една творба посветена на мира. Някой беше казал, че за да се реализира мирът, трябва да се приготвим за война. Въпреки всичко, истината показа, че подготовката за война, никога не ни доведе до мира. Сегашната надпревара в производство на оръжие, направи да изчезне мира и го смени със студената война, която не се знае кога и как ще се свърши. Тази е причината, за неспокойствието, което тегне над човечеството. Начало на войната е въоръжаването, а краят на една война не е мира, защото всеки морал, който произвежда войната, причинява зародиши за бъдещи конфликти, дължащо се най- вече на несправедливостта, която изразява победителя.

Войната е продукт на един начин на мислене. По друг начин го изразява Христос, когато казва, че трябва да обичаме врага си. Тази идея е истинска база на истинския мир, но не е разбрана както трябва. За да се реализира този мир, не е необходимо да се изразходват толкова пари за оръжие, за сметка на глада на народите. Необходимо е само любов, и тази любов зависи от духовното развитие на човека. Противно на това, изглежда, че човек трябва да страда, за да разбере, че мирът е продукт на любовта. Но как да се разбере любовта, като начина, по който се изразява е изопачен от мнението на масата? Има един езотеричен разказ, в който се говори за един човек, който изгубил пътя в живота си и се отчаял. В един момент, когато той бил толкова разстроен, че не забелязал къде върви, имало опасност да падне в една бездна. Тогава неговият ангел хранител, за да предотврати нещастието, с една плесница го накарал да се съвземе. Благодарение на удара този човек изменил хода си и се е отдалечил от опасността. Малко са хората, които могат да разберат, че това външно действие на ангела се дължи на любовта му. По същия начин, когато човечеството се приближава до бездната, Господ може да употреби своята несравнима сила, за да отстрани едно по- голямо зло. Потъването на Атлантида го доказва. Всичко става за да се научим да мислим и да постъпваме добре. Всички имаме благородното желание да живеем в мир и разбирателство, но това не е достатъчно. Само с благородни чувства мирът не може да дойде: Трябва да се конструира мира, започвайки с отстраняването на дележа, егоизма и омразата. Ако ние не изпълним сърцето си с любов, страданията не ще могат да се избегнат.

Тук представям три работи - цветя, един жълт нарцис, един чифт бели нарциси, и един цикламен. Тези цветя бяха изработени в Европа след войната с материал от оръдейни гилзи. От едно страшно оръжие, създадено да сее смърт, беше реализирано нещо тъй деликатно като цветето. Остатъците от войната се сублимираха. Това е продукт на един начин на мислене, защото с друг начин на мислене същият материал щеше да се употреби за нов снаряд, или за нещо още по-лошо.

Тези творби върху мира се придружават от други алегорични творби, за да се изразят възможностите за създаване на един по-добър свят. Разделението между хората е представено от друга творба, на която има две ръце, които искат да се съединят, но съединението им е препятствано от телената мрежа. Тук още веднъж виждаме, че любовта трябва да влезе в действие, защото само тя може да премахне телените мрежи, които разделят човечеството.

Други мои творби изразяват братството чрез една алегория представена от един гълъб. Символизирал съм с него това мечтано братство, което се основава върху идеята за единството в живота. Братството не е химера, политика, това е един космичен факт, който се възприема чрез едно по-широко съзнание,което прави възможно реализирането му в този реакционен свят. Не сме ли синове всички на Принципът- Създател?

Публикувано изображение

Факсимиле

Всичко, което тук се излага, ни кара да си спомним известни забравени закони и това, че сме ги забравили е причина за ужасния конфликт, в който живее човечеството. Ако наблюдаваме с внимание положението, в което се намират хората, ще видим, че този конфликт се дължи главно на мислите, които са били употребени в миналото. Днес живеем в друго време, което изисква една нова форма на мислене, по- хуманна, повече в съгласие с Новата Ера.

За да се създаде един нов свят е необходимо да се осъществят основни промени, които трябва да започнат от сърцето. На това пречистено сърце са посветени няколко творби. Можем да видим една ръка, която държи един кристал. Посланието е: „Когато твоето сърце стане чисто като този кристал, ще знаеш какво трябва да правиш на земята.“ Друга ръка държи едно сърце анатомически устроено. Посланието е следното: „вече е време да смениш старото си сърце с друго, което вибрира от любов и живот.“

Имаме също едно крилато сърце. То изразява, че който работи с любов и огън за един висок идеал, ще има криле постоянно растящи. Освен това, има още две сърца - атомни, създатели на експанзивна сила на състрадание и разбирателство. Нуждата от пречистване е показана в други две творби, където виждаме един човек прониквайки в огъня чистител, носейки един тежък кръст и след това излизайки от огъня, пречистен, отправя се по пътя на светлината с един по-малък и лек кръст.

Между творбите, които излагам, давам значение на портрета на Христос. Аз съм християнин и мисля, че ако законите на Христос се практикуват, обещаното (Царство ще бъде реалност. Да си спомним Христос и да започнем още отсега да се приготвяме за един по-добър свят. Ако не направим това, не е необходимо да си пророк, за да знаеш, че страданията ще ни следват както етиката следва колелата на каруцата. Тук можем да споменем друга творба „Двата пътя“. В единия път е представено страданието и смъртта, в другия - е изразен животът, символизиран чрез слънцето. Изборът зависи от нас. Също представям един красив символ - символа на Новата Ера. Върху един фон индиго се изразява любовта на нашата слънчева система, пред него се вижда един златен кръг, символ на слънцето като изразител на живота. Вътре в този кръг се вижда един жълт триъгълник, изразител на мъдростта. Трите върха на този триъгълник са заети от висши същества. В центъра на триъгълника се вижда една петолъчна звезда, виолетов цвят, тя е емблема на Христос. Върху звездата се вижда един бял кръст, симетричен, - израз на световната жертва. Тази звезда се повтаря няколко пъти в творбите ми. Върховете й излъчват великите принципи, които импулсират духовния човек, за да разбие любовта, мъдростта, истината, правдата и доброто. Лесно може да се разбере, че голяма част от човечеството живее потопена в миналото, поставяйки пречки за напредъка на еволюционното течение. Тази идея е представена тук чрез творбата: „Новият живот никне върху стария живот.“ Това значи, че старият живот само ще служи като тор за настоящия живот, така също днешният живот ще създаде условията за бъдещия живот. Христос го е казал така: ..в стари мехове не може да се налее ново вино.“

Красотата е в Новото, което ни служи да растем като това клонче от бръшлян, което се вие по прогнилите клончета. Това изразява един закон, законът на космическото обновление, който действа навред в микрокосмоса и в макрокосмоса и изисква нашия растеж, за да може да се реализира Божият План.

Представили сме и редица творби, свързани с космичната динамика. Да си представим, че излизаме от този салон със скоростта на светлината приближавайки се до безкрая, за да видим какво става там. Дължащо се на един непознат импулс, който идва от Този, за Когото не можем да кажем нищо, и в съгласие със закона за привличане и любов, всички разпръснати атоми в пространството, започват да се събират, развивайки все повече топлина, вземайки сферична форма по причина на тази разбита топлина. Те започват да се въртят, формирайки нови светове. Появяват се първите форми в минералния свят, след това - растения, животни и след това бавно се подобряват условията, които ще спомогнат за изявяването на други форми по-висши, появява се човекът!



Публикувано изображение

Георги Куртев Детайл
от "Крилатото сърце"


Така, в съгласие с един невероятен план, се реализира това, което е приготвено като архетип за тази галактика. След като се реализира планът, законът на привличането или любовта се оттегля и влиза в действие законът за отхвърляне и дезинтеграция на формите, който разпръсва атомите отново докато дойде един нов импулс, в съгласие със закона за цикличното обновяване, който ще разреши в една по-висша степен създаването на една нова галактика. Тя ще започне с опитностите събрани от предишната галактика. Това се повтаря безкрайно. Да се върнем сега в този салон със същата скорост, защото нашата работа е тука. Това, което казах, е представено специално чрез две творби: „Фоат или електрически огън навлиза в света“.

Другата творба: „Един светъл пояс обикаля земята.“ виждаме как този пояс от светлина се проектира в концентрични кръгове в пространството. Великата космична цел е да се реализира красота и хармония навред. Но ние докато реализираме желанията на консуматорското общество, което ни държи вързани, нямаме време да съзерцаваме красотата, нито да установим хармония около себе си. Вече го е казал Буда: че ще страдаме, докато не се освободим от нашите чудовищни желания. Така сме възпрепятствани да съзерцаваме красотата на изгреба на слънцето. Затова съм създал друга творба: „Добър ден,слънце! От твоите любящи лъчи зависи живота на световете, които се въртят около тебе.“ Това е свързано с принципа на съединението и хармонията. От разбирането на това единство се ражда отговорността за нашите постъпки, които се раждат в сърцето. От тази отговорност се ражда Мира! И като започнем с мира и с единството, ще можем да реализираме един нов свят и един нов ред в света.

Друга творба е „Бог е любов“. В бъдеще, когато човешката съвест се разшири достатъчно, 20000-те хиляди закона, които са създадени да регулират живота, ще бъдат заместени само от един закон: законът на любовта, който приложен в дейността на всеки човек, на всяко семейство, на всеки народ, ще разреши проблемите на съществуването, за сътрудничеството и останалите проблеми: икономически, политически и социални, Бог се изявява по различни начини чрез своите принципи. Какво трябва да правим, че Бог да се прояви като Любов? Ако всеки един от нас, с каквато и да е професия, започне да работи прилагайки най-доброто от душата си, това ще бъде указание, че Божията Любов контролира вече нашата дейност. Като последствие от това, злото, което ни преследва, ще се трансформира в добро за обществото, ще донесе щастие и благоденствие за всеки член на това общество.

Както виждате, тази изложба е свързана специално с живота на обществото. Аз съм сигурен, че изкуството е от съществено значение за целокупния живот. Не е ли този безкраен живот, изразен в множеството форми, един висш израз на изкуството? Творбите, изложени тук, имат целта да предадат известна обновител- на сила, нещо което въодушевява, което радва и създава надеждата за едно обновление, чиято възможност се крие в сърцето на всеки човек. Погрижих се да създам образи, които произвеждат само положителни впечатления, възвишени и конструктивни. Мисля, че тази е най-възвишената мисия на изкуството: да предаде сила в ума и радост в сърцето. Днешният човек не се нуждае от изкуство, което отразява хаоса и безредието, които ни тровят всеки ден в живота ни. Необходимо е душата да се храни с изкуство, което носи послание за Новото, което се приближава винаги когато желаем. Да реализираме този идеален живот. Аз обичам изкуството, което облагородява, което импулсира и насочва към доброто и красивото в живота, защото точно духът на Доброто, на красотата и на истината, е който води тайно процеса на еволюцията.

Вътрешната ми необходимост да изразя навън моята мисъл ме импулсираше през петдесет и двете години. Мисля, че способностите и талантите, които притежава всеки човек като семена в себе си, ще поникнат когато се работи подчинявайки се на целта да се достигне разширение и постоянно съвършенство. Не мисля, че аз съм достигнал съвършенство, защото се смятам за вечен ученик. Може би, затова е, че макар да съм на 70 години, продължавам да работя със същия огън когато започнах изучаването на изкуството.


Публикувано изображение

Г.Куртев

„Върху старият живот никне новият живот



Технически всички тези творби са резултат на много опити, на трудни откривания, на едно постоянно търсене на нови методи, които биха ми дали възможност за един по-добър израз на идеите ми.

Тази постоянна дейност е изразена с една творба: „Стълбата на Яков“. Човекът, качвайки се вечно по стъпалата на еволюцията. Някои младежи изразиха желанието си да реализират творби подобни на моите и когато ме попитаха как може да ги реализират, казах им, че първото условие е да поддържат едно горящо желание и постоянен импулс да изразяват високи идеи. Ако условията не са благоприятни, трябва да се създадат! Ако липсват пари, трябва да се спечелят. Ако не се разполага с необходимите инструменти, трябва да се купят или сам да си ги фабрикува всеки един. Пречките се намират вътре във всеки човек. Добрите желания не са достатъчни, без постоянна работа и силна воля не може да се постигне нищо. Колкото човек е по-близо до успеха, толкова повече енергия, толкова повече вяра и постоянство са необходими. Тази е тайната която съм разкрил, работейки в моята работилница и я препоръчвам на онези, които искат да ме следват.

Моята работилница е една лаборатория за опити. Там научих преди всичко да изучавам себе си и да видя докъде съм достигнал с моята техника. По този начин мога да позная моите възможности за реализиране и избиране на нова форма за служене на другите чрез моята работа. Чрез моите творби аз мога да си дам сметка за моята собствена еволюция, също мога да си спомня каква техника съм приложил, какви инструменти, и всичко това ми служи да се предпазя от минали грешки, които ме следваха през дългото ми ученичество. Това ученичество, което ще продължава вечно.

Поради големия брой на тези 150 творби, които днес излагам, не ми е възможно да се спирам на всяка една. Най-кратко казано, те представляват лично творчество, в което съм се постарал да хармонизирам идеята, творчеството и формата. Още по- точно, постарах се да изразя това по три начина: по форма, по съдържание и по смисъл.

Друго няма какво повече да кажа.

Откривам изложбата.

Георги Куртев



Сан Карлос де Барилоче, 1987
Кът от Седмата изложба "Металопластика"
на Георги Куртев


Публикувано изображение


  Брой 1-2 -1996г. - Списание 'Сила и Живот' 1992- 1996г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ